Het is soms al moeilijk genoeg om te beslissen dat je extra ondersteuning nodig hebt of zou willen. En dan volgt er nog de zoektocht naar de juiste therapeut.
Wat is een juiste therapeut dan?
Ja, de juiste therapeut. Je leest het goed. Maar wie is dat dan? In mijn opinie is je therapeut iemand die je uitdaagt, die eerlijk en direct is, maar niet veroordelend. Een persoon met een open geest die naar je luistert en je erkenning geeft, maar die je ook uitdaagt om te groeien.
De therapeutische relatie is het belangrijkste onderdeel in therapie
De basis van therapie is de relatie tussen de cliënt (jij dus) en de therapeut (ik dus). De juiste klik of match vinden is essentieel om therapie te laten slagen. Ik benadruk het belang van deze relaties ook steeds bij mijn cliënten. Het eerste gesprek dat we samen hebben geeft niet alleen mij de kans om jou beter te leren kennen, maar het geeft jou ook de kans om af te toetsen of ik wel bij jou pas.
Het gevoel dat er een match is, is zowel voor jou als voor mij belangrijk. Je moet je vanaf de start comfortabel voelen bij je therapeut. Ik zeg niet dat iedere sessie heel comfortabel zal zijn, maar als je al start met een slecht gevoel. Of als je al geen vertrouwen hebt dat deze therapeut je kan helpen, dan gaat het jammer genoeg een heel moeizame weg worden.
Waar moet je rekening mee houden als je op zoek gaat naar een therapeut?
Wanneer je op zoek gaat naar een gepaste therapeut voor jou kan je eerst jezelf enkele vragen stellen:
- Waarom wil ik hulp zoeken?
Waarom zoek ik nu hulp? - Waar wil je aan werken in therapie?
- Wat wil je bereiken?
- Wat verwacht je van je therapeut?
- Heb je al ervaring met therapie?
Wat heeft je toen geholpen?
Het antwoord op deze vragen vertelt je al veel over waar je specifiek naar op zoek bent. Neem je lijstje en ga op zoek naar hulpverleners in de buurt, neem een kijkje op hun website, sociale media, blogs, … en lees ervaringen van andere cliënten.
Kies een therapeut waarmee je het meeste aansluiting voelt en die expertise heeft over de onderwerpen die je in therapie wil bespreken of behandelen. Boek een eerste kennismakingsgesprek en kijk of deze therapeut een match is met jou en je verwachtingen.
Waar moet je rekening mee houden tijdens de gesprekken?
In het eerste gesprek moet je je comfortabel, gehoord en gerespecteerd voelen. Ook is het fijn als je weet wat je kan verwachten tijdens het therapietraject. Iedere therapeut heeft zijn of haar eigen stijl. De ene is actief en staat dan ook voor een actievere vorm van therapie (bijvoorbeeld met veel thuisopdrachten en activiteit in de sessie zelf), terwijl de andere een meer passieve stijl hanteert. Je moet aanvoelen welke stijl voor jou het comfortabelst is.
Ik geef de voorkeur aan een meer actieve vorm van therapie, toch is er een mooie balans in mijn sessies met mijn cliënten. Sommige thema’s zijn ook meer actiegericht, terwijl andere thema’s net meer geduld en rust nodig hebben. Voor mij is het zo wat gelijk aan het leren gitaar spelen. In therapie ga je op pad en aan de slag met oude patronen, je leert een andere manier van omgaan met je bezorgdheden. Een manier die helemaal nieuw is, dus waar je dan ook ruimte voor moet maken om mee te oefenen. Want je kunt ook niet plots gitaarspelen als je gewoon een gitaar koopt, toch?
Kun je alles baseren alleen maar op dit eerste gesprek? Nee, maar het geeft je wel al een eerste aanwijzing of deze hulpverlener je verder zou kunnen helpen. Het is belangrijk om tijdens het hele proces het gevoel te hebben dat je stappen vooruit zet. Dit is ook iets wat je therapeut mee opvolgt. Tussentijdse beoordelingen van je vooruitgang en hoe je je hierbij voelt, is heel belangrijk. Normaal voel je een stapsgewijze verlichting of verandering in je bezorgdheden.
Denk je dat je met deze tips op zoek kan gaan naar een geschikte therapeut? Laat het me gerust weten.